ZSŰRI

HŐNA Gusztáv

Zenei tanulmányait 1961-ben kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol diplomáit 1971-ben és 1973-ban szerezte. Ezt követően 1978-79 az amerikai Florida State University-n tanult ösztöndíjjal.

1972-től a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának tagja. Két kamarazenei csoportot is alapított. 1974-ben a Modern Rézfúvós Együttest és 1983-ban a Hőna Harsona Quartetet. Mindkét együttessel jelentős külföldi és hazai sikereket értek el. Az Anconai Nemzetközi Rézfúvós Versenyen a Modern Rézfúvós Együttes abszolút első díjat nyert.

A harsonás 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában. 1992-ben hazai és külföldi tevékenységéért a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért Liszt-díjat kapott. Az Artisjus Zenei Alapítvány díját ugyanezen munkásságáért két ízben is elnyerte (1992, 2002). 1990 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2010-ben az International Trombone Association (ITA) életműdíjjal tüntette ki. 2013-ban Bartók-Pásztory díjat kapott.

BALOGH Sándor

1958-ban született, Sátoraljaújhelyen. Diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1982-ben. 1980-tól 1992-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, majd 1992-től 2009-ig a Budapesti Fesztiválzenekar tagja. Rendszeresen dolgozott Luxemburgban az Európai Szólisták zenekarában, valamint 20 évig az osztrák-magyar Pro Brass együttesben.

A Hőna Harsona Quartet alapító tagja. Zeneszerzőként is aktív, különösen sikeresek a vonósnégyestől a nagyzenekarig terjedő apparátusokra átírt és hangszerelt könnyűzenei feldolgozásai. Több mint száz lemezen vett részt hangszeresként, szerzőként vagy karmesterként. Legutóbb a Berlini Filharmonikusok kamaraegyüttesével jelent meg lemeze, melyen saját darabját (A bérmai muzsikusok) vezényli. 2012-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene-tanára.

Díjai: Bartók-Pásztory-díj (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara tagjaként), Emerton díj Nemzetközi zeneszerző-versenyek díjai: 1995 Monte Carlo – nagydíj, 1997 Brno – II. díj, 2001 Sanghaj – III.díj

Chris HOULDING

1980-ban, 20 éves korában Chris a Londoni Szimfonikus Zenekarral turnézott. A következő évben az Opera North zenekarának első harsonása lett, és ezt a posztot 27 évig tartotta. Azóta fellépett a legtöbb neves angol együttessel, többek között a Londoni Szimfonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, a Royal Filharmonikusokkal Royal Opera House Covent Gardennel és a Londoni Rézfúvósokkal. Rendszeresen játszik a Mahler Kamarazenekarral, Filharmóniával, MusicFabrikkal, Scottish Chamberrel, Superbrass-szel és a londoni Symphonic Brass-szel.

A Birmingham Conservatoire rézfúvós tanszékének vezetője, az esseni Folkwang Egyetem harsona és rézfúvós együttesének a professzora. 2014-ben a Brit Harsona Társaság az év tanárává választotta. Visszatérő harsona professzora a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnak, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának és a Nagy-Britanniai Nemzeti Ifjúsági Zenekarnak, világszerte tart mesterkurzusokat.

Jelenleg a Nemzetközi Harsona Társaság Közigazgatási Osztályának elnöke, ezt megelőzően a Brit Harsona Társaság elnöke. Fellépett a nemzetközi harsonafesztiválokon Nashville-ben, Aarhus-ban, Birminghamben, Las Vegas-ban, Rotterdamban, az IPV Symposiumon Hannoverben és Stuttgartban, és nemzetközi fesztiválokon Washingtonban és Svédországban.

Irvin L. WAGNER

Dr. Irvin L. Wagner az Oklahomai Egyetem harsonaszakának professzora, az Oklahomai Filharmonikusok harsonása.

1982-84-ig a Nemzetközi Harsona Szövetség elnöki posztját töltötte be, mialatt rendszeresen fellépett, tanított és harsonatalálkozókat szervezett Japánban, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Izraelben, Görögországban és Nagy-Britanniában. Ennek a tevékenységnek köszönhetően a 80-as évek leghallgatottabb harsonása lett, miután a világ népességének több mint negyedének megfelelően hallották játszani.

Oklahoma előtt a Louisianai Egyetemen tanított és a Baton Rouge Szimfonikusaival lépett fel, ezelőtt pedig a kansasi McPherson Főiskola zenekarát vezette és a Wichita Szimfonikus Zenekarban játszott.

Gabriel MADAS

1945-ben született a szlovákiai Levočaban. A košicei konzervatóriumba járt harsona szakra, ahol 1965-ben végzett. Ezután a prágai Zenei Főiskolába iratkozott be, ahol négy évvel később diplomázott.

1968-tól a Cseh Filharmonikusoknál játszott első harsonásként. 1973-ban a genfi zenei versenyen harmadik helyezést ért el, és ugyanebben az évben, ahogy a következőben is elnyerte a kraslicei országos verseny első díját, valamint az egyik legjelentősebb nemzetközi verseny, a „Prágai tavasz” első díját is. 1977-ben a Berni Szimfonikus Zenekar, 1978-ban pedig a Bécsi Operaház zenekarának első harsonása lett. 1981-ben belépett a Bécsi Filharmonikus Társaságba és elkezdett tanítani Bécsi Konzervatóriumban, ahol egészen 2010-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott.

 

 

Jacques MAUGER

A markneukircheni és touloni nemzetközi versenyek díjazottja pályafutását a Nice-i Filharmonikus Zenekar első harsonásaként kezdte és a Párizsi Operaház zenekarának szólistájaként folytatta. Számos európai városon kívül koncertezett Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban is. 2008-ban közreműködött az új harsona, a Courtois AC440 kialakításában. A lausanne-i HEMU és a párizsi CRR professzora, Tokyoban vendégprofesszor. Világszerte vezet mesterkurzusokat. Többször tartott mesterkurzust és adott koncertet a Zeneakadémián és 2014-ben Balatonfüreden a Nemzetközi Rézfúvós Héten.

 

 

 

 

 

CSÁTHY Miklós

Hangszeres-zenei tanulmányait a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte (1986–1990). Elnyerte az 1987-ben rendezett országos harsonaverseny I. díját, valamint a zsűri különdíját. Ezt követően felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol basszusharsona diplomáját 1996-ban szerezte meg.

1997 január 1-től tölti be a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának basszusharsona posztját. Ezzel párhuzamosan részt vesz a magyar jazz életben is, a Modern Art Orchestra basszusharsonásaként. Zenei pályafutása alatt igen széles szimfonikus-zenekari, operai, valamint Jazz-Big-Band repertoárt játszott végig. Több alkalommal vett részt magyar, ill. nemzetközi harsonaversenyek meghívott zsűritagjaként.